Head Full Of Doubt/Road Full Of Promise . . .

The Avett Brothers - Head Full Of Doubt/Road Full Of Promise

Deras näst bästa låt från deras senaste album. Bäst och vackrast är I And Love And You.
Den här texten är mycket djupare, den är mörk men på samma gång hoppfull, därav titeln antar jag.
Det är såhär jag vill att dem ska låta, när dem spelar sina mer punkiga låtar så känns det som att de kommer lite fel, det känns inte riktigt som dem. Jag vill ju ha nydoftande amerikansk folkmusik och inte amerikansk collegepunk/rock. I vilket fall som helst så är det ett av de bästa bandet som växt fram under 2000-talet. Det är lite tråkigt att det dröjde så här länge innan jag lyckades hitta dem. Men nu har jag gjort det och jag släpper inte taget.



Snart är vi klara med den projektledningskursen vi läser. Det ska bli grymt skönt. Det känns som att jag har blivit mer bekväm med människorna runt om i klassen och jag har öppnat mig mer och vågat prata mer. Men det har inte bara varit positivt då folk har börjat ta mig mindre seriöst känns det som, ibland möts jag av sarkastiska kommentarer av folk som jag tidigare bara haft trevliga konversationer med. Det är lite av ett tve eggat svärd.

Jag har i alla fall börjat spelat innebandy med lite folk från klassen. Gjorde min första träning i lördags, en och en halv timme och det var bra tempo hela träningen igenom, tvåmåls-spel hela tiden. Jobbigt för mig som inte har spelat på två år, det slutade med några skavsår, en stukad fot och en träningsverk som jag aldrig varit med om förut. Men oavsett hur jävligt jag än mådde så var det skönt att spela igen och nu har jag något att kämpa för igen och det är inte en utmaning jag tackar nej till. It's a long way to the top if you wanna Rock and Roll!



Nu är det Boston Tea Party som gäller, Filip och Fredriks skönaste program i mina ögon.


"If you’re loved by someone, you’re never rejected.
Decide what to be and go be it
"


Håll blicken kvar i skyn // David R.




Wagon Wheel !

Old Crow Medicine Show - Wagon Wheel

Just nu sitter jag och pluggar och lyssnar på Country. Jag vet inte riktigt vad det är, men varje gång jag lyssnar på Country så blir jag så förbannat taggad på att arbeta och köpa en banjo.
Musiken låter så äkta och jag blir glad varje gång jag hör den här låten, den har sånt gung.


"Rock me Mama like a wagon wheel!"


Håll blicken kvar i skyn // David R.



Topp 20 covers, del 2/4

Jag började på en topp 20 covers lista förra veckan och nu kommer fortsättningen. Vi hade en hel del bra låtar första gången den här gången blir det mer av den saken. 
Nu låter jag lite som Zane LoweMTV2, han som har Gonzo, stort "You wish" på mig.

15. Oasis - Heroes (Originalet av: David Bowie)

Det här är i mitt tycke en av de bästa låtarna som någonsin har skrivits, låten har en tidlös känsla och man känner sig odödlig när man hör den. Helt klart en låt som passar på alla stora arenor.
Det jag gillar med Oasis cover är att de lyckas behålla känslan och ta den till nya höjder, fullt drag från början till slut, till skillnad från David Bowie som bygger upp låten ju längre det går. Jag gillar båda låtarna.
Covern släpptes som B-sida till singeln "D'you Know What I Mean?" som kommer från albumet Be Here Know, det här var runt 97-98 när Oasis nästan var helt slutkörda, magin från de två första albumen saknades, låtarna var fortfarande fantastiska men efter all mixning och så, så blev låtarna så fantastiskt röriga och volymen är verkligen så nära sprick gränsen man kan komma, jag får tinnitus varje gång jag lyssnar på skivan. Kanske inte Oasis ljusaste stund men en bra cover fick de tame fan till.

14. John Frusciante - For Emily (Whenever I May Find Her) (Originalet av: Simon & Garfunkel)

Det var egentligen inte meningen att jag skulle ha den här låten här. Den fanns inte ens med på den ursprungliga listan. Men så var det så att jag inte hittade Jesse Malins cover av jullåten "Fairytale of New York", så då fick en av reserverna ta steget från bänken och hoppa in i matchen.
Jag hörde den här covern för några veckor sen när jag såg programmet
MTV Live med Red Hot Chilli Peppers, där John Frusciante är gitarrist. Han ursäktar sig lite lätt och frågar om han får spela en låt och som han spelade den. Den är helt mind blowing, för att vara en av jävel på en massa olika gitarrstilar: Funk, Fusion, Rock, med många fler, så lyckas han hålla sig och inte överdriva det. Han spelar låten som den ska spelas: några enkla ackord och en fin röst. Och som han exploderar i slutet. Vackert.


13. Johnny Cash - Hurt (Originalet av: Nine Inch Nails)

Den här sångens effekt blev så oerhört mycket starkare eftersom Cash dog knappt ett år efter att låten släpptes.
När man ser videon så verkar det som om han sitter där och berättar om att alla fel han gjort genom åren fortfarande gör ont. Jag personligen älskar Cash, jag har inte lyssnat överdrivet mycket på hans musik, men de låtarna som har fastnat sitter verkligen där. När han började i mitten av 50-talet så var det Rock and Roll alá Elvis och Jerry Lee Lewis som gällde, Johnny Cash var en av de första som började skriva djupa texter om sådant som hände runt omkring han.
Jag måste vara helt ärlig och säga att jag nog aldrig hade fått höra originalet om Cash inte hade gjort en cover på den, tråkigt men sant. Originalet har tyvärr aldrig fastnat för mig, jag tycker att låten kommer till sin rätt när Cash kör den akustiskt och väldigt lågmäld. Men Trent Reznor ska ha stor respekt för att han skrev den.

12. Stereophonics - Best of You (Originalet av: Foo Fighters)

Foo Fighters har jag älskat sedan 2002 i och med releasen av deras One By One. "Times Like These" är en av 2000-talets absolut bästa låtar (enligt mig). Tre år senare följde dem upp med albumet In Your Honor, där den här låten stod ut mest för mig.
Stereophonics har jag älskat sedan sommaren 2008, hade hört namnet flera gånger men aldrig riktigt lyssnat in mig på dem.
Den 1:a juli tror jag att det var, Urmas Plant hade precis släppt sin första EP: Kill Me och spelade live från Gotland Allehandas tak, tyvärr jobbade jag den dagen så jag fick inte se dem då (det skulle dröja ytterligare ett och ett halvt år innan jag fick se dem), men Gotlands Allehanda skrev så klart om spelningen så att jag kunde läsa om den dagen efter. Det var en tidigt morgon och jag läste tidningen på rasten vi har precis innan vi öppnar affären och då hade de frågat några av åskådarna vad de gillade för musik. Markus Admunds (sångare i Urmas Plant) lillebror, som jag tyvärr inte vet vad han heter var en av de tillfrågade och han svarade "Oasis och Stereophonics" och jag tänkte att en som gillar Oasis lika mycket som jag gör, har bra musiksmak, så om han tipsade om Stereophonics, då skulle jag lyssna på dem. Vilket jag gjorde och dem blåste iväg mig fullständigt, deras första album är fantastiskt, de fångade upp det sista av "Cool Brittania"-vågen som svepte över de brittiska öarna och lyckades göra ett tidlöst album som jag håller väldigt nära hjärtat. Jag lyssnade på det väldigt mycket precis när jag hade flyttat till Karlstad och än idag när jag hör låtar från det albumet så kommer alla dofter, känslor och minnen från den tiden tillbaka. Det är nästan så att Stereophonics borde få ett eget blogginlägg.

Tillbaka till saken: när ett av mina favoritband gör en cover på ett annat av mina favoritbands låtar så är det upplagt för succé och det blev det. Jag älskar originalet när Dave Grohl visar varför han är en av de mest färgstarka och karaktäristiska rockstjärnorna som växt fram under det senaste decenniet. Jag ser fram emot att se dem live någon gång och få höra Dave Grohl sätta igång låten med avgrundsvrålet: "I GOT ANOTHER CONFESSION TO MAKE!" Jag skulle gå igång direkt.
Covern älskar jag också, jag tjatar ofta om att de bästa låtarna kan man spela både som stora arenadängor samt lugna akustiska, här är ytterligare ett bevis. Jag tycker att Kelly Jones röst passar perfekt, raspig, känslig men ändå så tvärsäker i leveransen av orden. Han framför den nästan som om det var hans egen.

11. Simon & Garfunkel - The Times They Are A-changin' (Originalet av: Bob Dylan)

Bob Dylan och Paul Simon, två fantastiska låtskrivare. Paul Simon och Art Garfunkel, två fantastiskt vackra stämmor. Jag behöver egentligen inte säga något mer om en tidernas bästa låtar. Texten är i alla fall den bästa som har skrivits. Jag gillar att Simon & Garfunkel gör sin grej med den, den är unik, det är inte ofta man hör två stämmor genom en hel låt. Kanske för att ingen gör det bättre än Simon & Garfunkel, vad vet jag.

Sämsta covern: Darin - Viva La Vida (Originalet av: Coldplay)

Ni kan aldrig ana hur svårt det var att gå in på youtube och skriva: "Darin - Viva La Vida", varje bokstav tog emot att skriva in. Det är inte så att jag ogillar Darin (inte för att jag gillar hans musik så mycket för den delen heller), visst att han kör den live på någon Idol-grej och visst att Coldplay får betalt för att någon annan släpper en officiell cover på deras låt, men det känns bara som att man försöker smida medan järnet är varmt (eller vad säger man?), man har sett att "Viva La Vida" går bra runt om i, i stort sett hela världen och så försöker man köpa in sig på en del av kakan (jag måste sluta använda svenska talesätt och metaforer). Och låten i sig låter så överproducerat och instrumenten låter inte som instrument, det låter som om någon har suttit i Mac's garageband och slängt på så mycket instrument det går.
Men det jag lackar mest på och det tåls att säga igen: Att man försöker tjäna pengar på någon annan artists verk.
Visst säger jag emot mig själv lite nu med tanke på att Ryan Adams släppte "Wonderwall" på sin skiva så tjänar han pengar på den också. Jag vet inte vart man drar gränsen faktiskt. Jag kan inte reda ut det själv, jag har faktiskt försökt.



Håll blicken kvar i skyn // David R.

Topp 20 covers, del 1/4

Covers är något jag verkligen älskar. Det ger en artist/band chansen att ge en egen twist på en låt dem gillar.
Jag tycker även att det är viktigt att komma ihåg vem/vilka som spelade in låten från början vilket är något som kommer att belysas genom listan. Det här är i allra högsta grad en inofficiell lista där jag bara utgår från mig själva och mina åsikter. Som vanligt med listor så kan de se helt olika ut beroende på humör, tid på dygnet o.s.v. Men just nu är det såhär jag känner.

20. Joan Baez - The Boxer

Joan Baez är nog en av de bästa kvinnliga låtskrivarna genom tiderna, i en ganska så mansdominerad värld, speciellt på 60-talet så var hon stark och blev tillsammans med Bob Dylan en förgrundsfigur för amerikansk folkmusik.
Hennes "Diamond and Rust" är ett mästerverk. Hon har även gjort en hel del fantastiska covers, bland annat på John Lennons "Imagine", Bob Dylans "Blowin' In The Wind", "Amazing Grace", "We Shall Overcome", listan kan göras lång. Men den låten som jag tycker står ut mest är hennes cover av Simon & Garfunkels mästerverk "The Boxer", det är svårt att motivera varför men när man hör henne sjunga den så känner man att rösten passar perfekt till gitarren.

19. The Animals - House of the Risin' Sun

"House of the Risin' Sun" har en krånglig historia -Man vet inte vem som har skrivit låten, den äldsta inspelningen som finns bevarad är från 1934, Bob Dylan spelade in en cover på den 1962, så det var många som spelade in den innan The Animals.
Men jag gillar nog ändå deras version mest, den har den där klassiska 60-tals-känslan, när sångaren Eric Burdon höjer i refrängen så låter det som något jag aldrig har hört förut. En annan cool sak med den låten är att den börjar sakta men att den sedan byggs på ju längre den pågår för att sedan precis innan slutet gå i ett rasande tempo.

18. Ryan Adams - Wonderwall

Många trodde säkert att den här skulle komma mycket högre med tanke på att det är en av mina absoluta favoritartister som framför en av mitt absoluta favoritbands låtar. Men riktigt så blev det inte.
Det är det här jag gillar med covers, att man kan få se två olika sidor av en låt beroende på hur artisten har tolkat låten. För Noel Gallagher handlar den om vänskap, även fast det ryktades om att den skrev om hans dåvarande flickvän Meg Matthews. Och det är just vänskap-intrycket jag får när jag lyssnar på originalet, men när jag lyssnar på Ryan Adams version så får jag intrycket av att det är en olycklig kärlekslåt vilket gör mig lite nerstämd.
Men summa summarum så är det en fantastisk låt i alla dess skepnader.

17. Tom Petty - Something In The Air

Den här låten har verkligen fångat en känsla av frihet, man blir verkligen glad när man lyssnar på den, den får en att ta lätt på det mesta, chilla helt enkelt. Den är lätt att spela och lätta att sjunga med i, en perfekt låt alltså.
originalet skrevs av John "Speedy" Keen som var roadie åt The Who som han även skrev en låt till.
The Who's gitarrist Pete Townshend satte ihop bandet Thunderclap Newman för att de skulle spela in just "Something In The Air" som blev en stor hit, tyvärr var det bandets enda stora hit så idag så beskrivs de som ett one-hit-wonder, men det var en förbannat bra hit.

16. The Killers - Romeo & Juliet

Fantastisk låt, grymt band, det är verkligen en lyckad kombination. Jag respekterar verkligen att de inte ändrar för mycket i låten, det är perfekt som det är. Brandon Flowers lyckas t.om. få till lite av Mark Knopflers karaktäristiska pratsång-röst. Det är coolt att se den äldre generationens låtar föras vidare till en ny publik av ett nytt band. På så sätt kommer musiken aldrig dö ut.

Precis utanför listan: Guns n' Roses - Knocking On Heavens Door

Bob Dylan är för mig den bästa låt skrivaren of all time. Hans musik är tidlös och passar i alla sammanhang, Guns n' Roses bevisar det med den här covern. Originalet är i stort sett bara Bob Dylan och hans gitarr, den här covern innehåller minst 70 instrument till, de lyckas verkligen ta en väldigt simpel låt och göra ett monster av den.



Håll blicken kvar i skyn // David R.

RSS 2.0